Strona główna  /  Nieruchomości  /  Jaka powinna być odległość placu zabaw od granicy działki?

Jaka powinna być odległość placu zabaw od granicy działki?

Nieruchomości
Dziewczynka huśtająca się na huśtawce w ogrodzie obok dużego ozdobnego głazu.

Przepisy budowlane nie określają minimalnej odległości placu zabaw od granicy sąsiedniej działki. Teoretycznie plac może znajdować się nawet przy samej granicy, jeśli jego lokalizacja spełnia pozostałe wymagania techniczne. W § 40 Warunków Technicznych odległość 10 m odnosi się nie do granicy działki, lecz do konkretnych obiektów, takich jak okna, drogi czy miejsca gromadzenia odpadów.

Czy plac zabaw może znajdować się przy granicy działki?

W prawie budowlanym nie ma osobnego parametru określającego, ile metrów powinien dzielić plac zabaw od granicy działki sąsiedniej. Sama granica nie została wymieniona w § 40 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jako obiekt, od którego trzeba odsunąć plac zabaw.

Oznacza to, że lokalizacja przy granicy jest możliwa. Nie zwalnia to jednak inwestora z konieczności sprawdzenia innych odległości wymaganych przez przepisy oraz wpływu inwestycji na nieruchomość sąsiednią. Granica działki może więc znajdować się blisko placu, ale w praktyce często trzeba zachować większy dystans z powodu okien sąsiedniego budynku, drogi albo ciągu pieszo-jezdnego.

Od jakich obiektów trzeba zachować 10 metrów?

§ 40 Warunków Technicznych wskazuje zamknięty katalog obiektów, od których plac zabaw, boisko dla dzieci i młodzieży oraz miejsce rekreacyjne należy odsunąć o co najmniej 10 m. Są to:

  • linie rozgraniczające ulicę
  • drogi
  • ciągi pieszo-jezdne
  • okna pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi
  • miejsca gromadzenia odpadów

To odległość od tych elementów, a nie od granicy działki, decyduje o możliwości usytuowania placu. Przykładowo, jeśli za granicą działki sąsiedniej znajduje się budynek z oknem pokoju, wymagane 10 m należy odnosić do tego okna, a nie automatycznie do ogrodzenia oddzielającego nieruchomości.

Wątpliwości może powodować sposób pomiaru odległości. Przepis nie rozstrzyga wprost, czy należy ją mierzyć do ogrodzenia placu, jego strefy bezpieczeństwa czy najbliższego urządzenia. W konkretnym projekcie sposób przyjęcia odległości powinien wyjaśnić projektant, uwzględniając dokumentację inwestycji i stanowisko właściwego organu administracji architektoniczno-budowlanej.

W przypadku dojść do budynków, które jednocześnie pełnią funkcję dojazdu, znaczenie może mieć ich prawna i funkcjonalna kwalifikacja. Opinia Małopolskiej Okręgowej Izby Architektów z 2025 r. wskazuje, że dojście do budynku pełniące także funkcję dojazdu, o którym mowa w § 14 ust. 3 rozporządzenia, nie musi być utożsamiane z drogą ani ciągiem pieszo-jezdnym w rozumieniu § 40. Jest to jednak stanowisko pomocnicze, a nie wiążąca wykładnia przepisu.

Dlaczego warto odsunąć plac od granicy mimo braku nakazu?

Brak ustawowej odległości od granicy nie oznacza, że najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie urządzeń tuż przy ogrodzeniu. Plac zabaw generuje hałas związany z rozmowami, krzykiem i ruchem urządzeń. Jeśli znajduje się blisko okien lub tarasu sąsiada, może pogarszać komfort korzystania z jego nieruchomości.

Znaczenie ma też prywatność. Dzieci i opiekunowie przebywający przy granicy mogą mieć bezpośredni widok na ogród, taras albo część wypoczynkową sąsiedniej posesji. Pas zieleni, dodatkowe odsunięcie urządzeń lub odpowiednio zaprojektowane ogrodzenie mogą ograniczyć te uciążliwości, nawet jeśli przepisy nie nakazują zachowania konkretnej odległości.

Opinie izb architektów pomagają rozwiązywać wątpliwości interpretacyjne, ale nie są oficjalną wykładnią prawa i nie zastępują analizy projektu przez uprawnionego projektanta ani stanowiska właściwego urzędu.

Przy planowaniu lokalizacji warto więc sprawdzić przede wszystkim położenie okien, dróg, ciągów pieszo-jezdnych i miejsc gromadzenia odpadów. Dopiero po spełnieniu tych wymagań można ocenić, czy dodatkowe odsunięcie od granicy jest potrzebne ze względu na hałas, prywatność, bezpieczeństwo lub relacje z sąsiadami.


Najkrócej: przepisy nie wymagają konkretnej odległości placu zabaw od granicy działki. Wymagają natomiast zachowania 10 m od obiektów wymienionych w § 40 Warunków Technicznych. Od strony sąsiedniej nieruchomości rozsądne odsunięcie może być wskazane z powodów użytkowych i dobrosąsiedzkich, ale nie wynika z odrębnego limitu mierzonego od samej granicy.

Redakcja e-metalhurt.com.pl

Tworzymy przestrzeń, która wspiera na każdym etapie – od zakupu nieruchomości, przez budowę i remont, aż po urządzanie wnętrz i ogrodu. Nasz doświadczony zespół dzieli się rzetelną wiedzą, by pomóc w podejmowaniu trafnych decyzji i realizacji przemyślanych projektów.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?